Напоследък все по-често готвя за подарък. И добре,че е така, защото у дома има още запаси от последните неща, които правих :) Обаче вчера получих нова "поръчка" за нещо солено. Молбата беше за солен кекс, но понеже ще се подарява реших да е малко по-интересно и да е по-съвременно- под формата на мъфини. Реших да опитам да направя кашкавалени. Намерих доста бърза и икономична (особено ако заменик кашкавала с извара) рецепта. Ето продуктите за 10 броя:
1 яйце
200 мл прясно мляко
250 гр брашно (аз сложих по-малко)
120 гр кашкавал ( една част настъргах, и си оставих 10 малки кубченца)
5 гр бакпулвер
50 гр краве масло на стайна температура
сол
* чубрица по желание
* сусам/мак за вкус и декорация по желание
- Разбива се яйцето с прясното мляко и се посолява.
- Добавя се маслото и се разбива още малко.
- Добавя се настърганият кашкавал и подправките.
- Добавя се пресятото с бакпулвера брашно. Сипвайте постепенно, за да не стане прекалено гъсто и съответно да е са твърди след това кексчетата.
- Във форма за мъфини се слагат хартиени формички.
- Сипва се една чаена лъжица от сместа във всяка формичка.
- Слага се едно кубче кашкавал върху сместа.
- След това се покрива с още една лъжица смес.
- Украсява се със сусам/мак/чубрица.
- Пече се в предварително загрята фурна на 190 градуса до зачервяване.
Стават много бързо, а като се разчупят са с течна средичка от разтопен кашкавал. Страхотна следобедна закуска.
Източник
Днес ги правих като малко измених рецептата. направих двойно количество, при мен точно за 16 бр.
ОтговорИзтриванеЕдната доза по рецепта, другата с извара и олио вместо кашкавал и масло.
Много са вкусни и сполучливи. Често ще ги правя!
МММ, само докато чета и ми се прияждат :) Радвам се,че са били сполучливи! ;) Сигурно бройката зависи от големината на чашките и количеството, което се сипва.
ОтговорИзтриване