Тази торта я скалъпих от много рецепти специално за именният ден на моят любим. Надявам се да му хареса и да е по вкусът му. Ето и рецептата, събрана от няколко места:

3 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч олио
1 ч.ч прясно мляко
1 ч.л бакпулвер ( 10 гр)
2 ч.ч брашно
Разбиваме първо яйцата със захарта. След това се прибавят останалите продукти. Аз сложих и малко смлени орехи,защото имах едни останали ;) Разделя се сместа на 3 части. Първите два блата ги направих бели, а третият кафяв,за да е по-интересна тортата. Опекох блатовете във форма за торта с подвижни стени с диаметър 26 см. За да изстинат се оставят върху решетка.
За шоколадовият ганаш:
200 гр течна сметана
100 гр нарязан на ситно шоколадов кувертюр / черен шоколад 70%
100 гр краве масло
Налива се сметаната в съд с по-дебело дъно и се загрява на средно силен котлон. Когато започва да завира сметаната се слага шоколада. Когато се хомогенизира сместа се оттегля от огъня и се слага кравето масло. Обърква се добре. Слага се капак и се оставя да се охлади.
Шоколадова глазура (приготвя се след като е сглобена тортата):
100 гр нарязан на ситно шоколадов кувертюр / черен шоколад 70%
50 гр краве масло
20 мл олио
Сглобяване на тортата:
Във форма за торта се слага единият бял блат и се сюрпира ( аз го направих с карамелен ликьор; може с компот;моженс мляко с какао или ликьор тип Бейлис), слага се 1/3 от ганаша, нареждат се резени от банан. След това кафевият блат, който също се сюрпира и покрива с ганаш и банан. Най-отгоре се слага и вторият бял блат, също сюрпиран и покрит с ганаш. Отгоре залях с шоколадовата глазура. декорира се по Ваше желание.
* Не слагам източник на рецептата,защото както споменах е сглобена от няколко торти)
Няма коментари:
Публикуване на коментар