Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

събота, 5 януари 2013 г.

Орехов пастет


     Тази година реших да има малко разнообразие на масата за Коледа и разгледах Коледната кулинарна тема. Разбрах,че това е разядка, която идеално си ходи с топлата коледна питка и нямаше как да не го предложа и на нашата маса. Нямах възможност да опитам ( не ям някой съставки), но на другите им хареса. Само следващия път ще намаля количеството на чесъна. Ето и рецептата:



С блендера се разбиват: 1 глава чесън ( вие преценете какво количество да сложите), 1 ч.ч орехи и 2-3 филии стар хляб, накуснати в мляко. Отделете само средата от филиите, без коричките, изцедете излишното мляко. Тази смес пресипете в дълбокият съд на блендера и прибавете 1 к.ч олио, сок от половин лимон и 1/2 ч. л сол (опитайте на вкус дали е достатъчно). Смила се с приставката за пасиране. Ако искате да е малко по-течно може да се прибави 1-2 лъжици кисело мляко или майонеза ( по ваше желание).




* не мога да намеря на кого е точно тази рецепта. Когато намеря източника,  ще го добавя като линк.

5 коментара:

  1. Рецептата е мноого стара и става по-вкусна с накълцани,а не смлени орехи!И не знам защото са такива големи количествата, като става доста и с по-малко.С оцет е още по-вкусна.

    ОтговорИзтриване
  2. Това, което е на снимката е това количество, което излезе с тези пропорции.

    ОтговорИзтриване
  3. Преди 35 години я правехме по друг начин.3 скилидки счукан чесън, шепа накълцани орехи,сол, оцет,олио,вода,малко хлебни трохи, но да си остане полутечно.Оставя се да престои и орехите и трохите попиват от водичката.Нямаше блендери и не го правехме на гъста еднородна каша, както сега.

    ОтговорИзтриване
  4. Тази рецепта знам от майка ми, тя от баща си, той пък от своята майка - родът е от Карлово и там се приготвя за Бъдни вечер. Въпреки наличието на блендер в къщи все още я правя на ръка - счукват се 3-4 скл. чесън с малко сол - но се скукват много добре в дървено хаванче - започва да се добавя олио и се бърка, както едно време бъркахме майонезата. Добавяте, добавяте, по малко, че ще се пресече. Като решите, че нямате повече търпение и олиото ви се види множко - 200 мл - сложете смлените орехи. после капнете малко топла вода - около лъжица и виждате как се променя цвета - от тъмен става светъл.
    после сложете в чинийка и покрийте с фолио до поднасянето - потъмнява леко, но винаги можете да го "оправите" с няколко капки вода. Опитвала съм варианта с хляб и всякакви модифисации, но оригиналната рецепта си остава тази и има съвсем различен вкус. Пробвайте и преценете сами, кое повече ви допада.

    ОтговорИзтриване
  5. Пропуснала съм няколко капки оцет - зависи от количеството и вкуса.

    ОтговорИзтриване