Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

петък, 4 януари 2013 г.

Козуначни кифлички с локум

   

   Това са уникално вкусни и лесни кифлички. Аз исках да са с  локум, но предполагам,че ще станат също толкова вкусни и със сладко и с шоколад. Ето и рецептата:

Необходими продукти:

250 гр. Прясно мляко
1 с. л суха мая ( аз сложих 1 пакетче на Д-р Йоткер)
1 с. л. захар
2 белтъка
2-3 с. л. олио
1 ч.л. сол (по-добре е щипка сол)
Брашно за меко тесто ( около 500 гр)

Маята се активизира като й се налее половината от млякото (затоплено), сложи се захарта и 1 с.л. брашно.

Оставя се за малко на топло

След това към шупналата мая се слагат: останалото мляко, белтъците, олиото и солта и постепенно се добавя брашното

След като се замеси меко тесто се оставя да втаса около час в намаслена купа, покрита с кърпа или стреч на топло място.

Втасалото тесто се разточва в кръг. Нарязва се на триъгълници, като в по-дебелият край се слага локум. Начин на разрязване и правене на кифлички от Танита

Навиват се кифлички и се слагат в намазнена тава.

Може да се намажат с желтъците,които са забъркани с малко прясно мляко и олио и да се поръсят с кристална захар.

Слагат се в загрята на 180 градуса фурна и се опичат.

* не мога да намеря от къде взех рецептата, но като намеря ще сложа връзка към източника.

6 коментара:

  1. Blagodarq za receptata! Sas sigurnost 6te gi probvam!

    ОтговорИзтриване
  2. Кифличките изглеждат чудесно.Искам да попитам дали не е нужно пофторно втасване след оформянето им?

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря! Аз не съм ги оставяла да втасват повторно.

    ОтговорИзтриване
  4. Защо са само с белтъци в тестото? От значение ли е?До сега всички рецепти които съм срещала са с цели яйца.

    ОтговорИзтриване
  5. Честно, никога не съм се замисляла! Но жълтъкът може да се използва за намазване на кифличките отгоре.

    ОтговорИзтриване
  6. Направих ги като спазих рецептата, сложих различен пълнеж. Не са лоши, но очаквах да са по-сочни, станаха малко сухи, другия път ще слагам и масло.

    ОтговорИзтриване