Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

петък, 4 януари 2013 г.

Арменски сладки

      Доста отдавна искам да направя тези сладки и все забравям :) И като отида в магазин и видя кутиите с арменски сладки пак се присещам,че  съм си наумила да ги правя. Дойде им и техният ред. Вкусът е много хубав и в комбинация с локума и орехчето е направо идеааално :) А колко лесно стават няма нужда да обяснявам , то си личи от рецептата. Мислех си, че пареното тесто е много трудно, но няма нищо такова, става за нула време!! Ето и рецептата:

Необходими продукти:

1 ч.ч. вода
1 ч.ч. олио
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1/4 ч.л. сол
3 ч.ч. брашно


1 опаковка обикновен локум(140 гр.)
50 гр.орехи
пудра захар


1 ч.ч. = 240 мл.

Начин на приготвяне:

- Водата и олиото се смесват в тенджера, слагат се на котлон и се оставят  да заврят.
- Когато това стане, се прибавят солта, бакпулверът и содата.
- Тенджерата се сваля от котлона и брашното се прибавя наведнъж.
- Разбърква се с дървена лъжица, докато се получи гладко тесто.
- Оставя се да поизстине за 5-10 мин..
- В това време локумът и орехите се нарязват на по-едри парченца.
- От тестото се откъсват парченца големи колкото орех, разстилат се във форма на палачинка и в средата им се поставят парченца локум и орех.

- Затварят се, като се оформят като топченца.
- Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене или силиконова подложка
- Пекат се в предварително загрята фурна на 200-220°C, докато леко се зачервят.
- След като се извадят от фурната, още топли, се овалват в пудра захар.
- Оставят се да изстинат напълно преди консумация.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар