Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

сряда, 6 март 2013 г.

Фалшив гараш



Моят всеотдаен баща днес има рожден ден ( 6 март) и се чудех каква да е тортата, която да направя за него. Той не е много по сладкото и реших,че едва ли грамадна 5 пластова торта ще го впечатли. Затова заложих на простото, но добре познато на всички. А именно- Торта Гараш!! И не сбърках и не съжалявам. Само ще споделя, че всички, които опитаха казаха,че Гараша си е истински, а не фалшив :) Не знам какъв точно е, но вкусът е жесток!! За пореден път ползвам рецепта на Йоли и не съжалявам!! :) Ето я и нея (за торта с диаметър 26 см):

250 гр меко масло
300 гр пудра захар
6 бълтъка
70 гр какао на прах
2 ванилии (аз ги пропуснах)
250 гр смлени орехи
6 белтъка


Маслото и пудрата захар се разбиват на пухкав крем
След това се прибавят един по един жълтъците
Добавят се какаото и ванилията.
От тази смес се отделя 1/3, която се съхранява покрита с фолио за свежо съхранение (прозрачно фолио)
Разбиват се белтъците на сняг с щипка сол.
Към 2/3 остатъка от какаовата смес се прибавят като се редуват орехите и белтъците.
Формата за печене се застила с хартия за печене, а стените се намазват с олио.
Изсипва се сместа и се пече по-дълго на 170 градуса.
На мен ми отне около 30 мин ама то си зависи и до фурната.
Блатът се оставя да изстине хубаво и се намазва с оставеният крем и се украсява по желание.
Аз заложих на традиционната украса :)

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар