Когато за първи път прочетох за това предизвикателство си помислих,че няма начин да ми се получи. Толкова е интересна тази комбинация- крем карамел и кекс в едно. И първият въпрос, който изниква, когато прочетеш рецептата си казваш: "Е как така кекса ще се закрепи на карамела? И как така кекса се отделя от цялата смес и се отзовава отгоре на карамела??". И е много интересно да се наблюдава разделянето на двете смеси. Става неописуемо бързо този сладкиш, но е хубаво да престои в хладилника преди да се консумира. Също една тънкост: Прави се в дълбок съд, за да не прелее!! Ето я и рецептата:
за форма 20-22см и 8см висока:
за карамела:
800 мл прясно мляко
5 яйца
200 г захар
1 ванилия
за кекса:
1 яйце
100г захар
100 мл прясно мляко
100 мл растително масло
1 ч.л. бакпулвер
100 г брашно
2 ч. л какао
- За крем карамела разбиваме яйцата със захарта, добавяме ванилията и прясното мляко.
- За кекса разбиваме яйцата със захарта, добавяме млякото, олиото, бакпулвера, брашното и какаото.
- Карамелизираме 5с.л. захар във формата за тортата.
- Добавяме сместа за карамела.
- След това точно в центъра на формата изливаме кексовата смес.
- Сложете формата в тава с 2см. гореща вода.
- Печем на водна баня около 50 мин на 180С.
- Като изстине оставете с водната баня в хладилника за една нощ.
Източник
След като публикувах снимка на Кадрит Кадир-а, доста хора поискаха рецептата и я пробваха и мисля, че никой не е провал :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар