Напоследък съм се върнала назад във времето и все си намирам рецепти, които са свързани с вкуса на детството. И логично стигнах до Прасковите!! ;) Щеше да е хубаво да имам помощник,защото печенето, сглобяването и украсяването идва в повечко за сам човек (особено ако не му е ден, както беше днес за мен). Ето рецептата:
4 яйца
2 ч.ч пудра захар
1 ч.ч олио
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.л. амонячна сода
1 ч. л. сода бикарбонат
1 пакетче ванилова захар
6 ч.ч брашно ( и отделно за доомесване на тестото)
Мармалад
Захарен разтвор, направен от захар и вода
Червена и жълта боя за яйца
захар за овалване
- Разбиват се яйцата с пудрата захар до гладък крем
- Добавят се олиото и киселото мляко, в което са угасени содата бикарбонат и амонячната сода.
- Добавя се ваниловата захар
- Прибавя се и брашното.
- Оставя се да престои за около час-час и половина в хладилник
- След като е стегнало тестото се доомесва и се правят малки топчета с формата на орех и се нареждат в намазнена тава (покрита с хартия за печене) с разстояние между тях,че се надуват.
- След като се опекат половинките на прасковите се издълбават в средата. Трохите, които се отделят се смесват с мармалада и с него се мажат половинките и се слепват.
- Боите се разтварят в захарен разтвор. Топят се слепените половинки в боите и се овалват в кристална захар.
* В някой рецепти срещнах,че се слепват с маслен крем, но това за мен не са си оригиналните праскови от детството ;)
Ooо, колко апетитно -- май наистина имаме еднакъв вкус, защото веднагически ми се приядоха! :) Хубав уикенд и никакви ядове повече (:
ОтговорИзтриванебраво Кали!С интерес разглеждам твоите рецепти и много ми е интересно каква ще е следващата ти рецепта.Че то маи се уча да приготвям разни работи от теб..:)
ОтговорИзтриване