Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

сряда, 23 януари 2013 г.

Овчарски пай



             Това изключително нефотогенично нещо беше нашата вечеря днес. По желание на майка ми се разрових и от всички прочетени рецепти сглобих една според това, което имах в хладилника. Има какво още да доизкосуря ама ще му хвана цакат :) Ето и рецептата:

За пюрето:
1 кг картофи
50 гр краве масло
1 ч.ч прясно мляко
сол

За каймата:
500 гр кайма
2 моркова
2 глави лук
2 с.л брашно
2 с.л доматено пюре
500 мл пилешки бульон
сол, черен пипер , * чубрица по желание

За соса Бешамел:
2 с.л краве масло
2 с.л брашно
1 ч.ч прясно мляко
сол

Сваряват се картофите и се прави пюре от тях заедно с прясното мляко и кравето масло
Запържват се лукът и морковите. След като омекнат се слага брашното.
Наливат се доматеният сос и бульонът. Вари се на слаб огън за около 30 мин.
В съдът, в който ще се пече се слага сместа с каймата и отгоре се разстила пюрето.
Пече се в предварително загрята фурна около 20 минути ( да почервенее отгоре)
Когато е полуготово се прави Бешамеловият сос (това аз добавих към рецептата) като в съд с незалепващо покритие се стопява кравето масло и се слага брашното. Когато леко покафенее се слага прясното мляко и като се посгъсти и започне да се отделя от стените на съдът се разстила върху картофеното пюре.
Пече се, докато сосът получи коричка.
* Може да се настърже и кашкавал отгоре

Източник за Овчарският пай
Източник за сос Бешамел

Няма коментари:

Публикуване на коментар