Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Орехова торта


Днес с моята половинка празнуваме своята годишнина. И тъй като тази година решихме да не правим нищо голямо и да празнуваме с приятели, трябваше поне торта да занеса. Бях намислила друга, но не бях прочела,че в съставките ѝ има крема сирене,а аз не го долюбвам. И трябваше в последният момент да сменя рецептата. В последният момент харесах тази торта. Но едва като почнах да я правя си спомних,че за рожденият ден на Иво се борих със същия крем и след 1 час бъркане нямах грам успех. Обаче бях инат днес и реших,че трябва поне тази торта да направя. Крема отново не беше върха на сладоледа по вид, но на вкус...абе, не остана :) Ето и рецептата:

Продукти за блата:

125 гр меко масло
125 гр пудра захар
3 яйца разделени на белтъци и жълтъци
25 гр ситно смляно кафе
100 гр смлени орехи
100 гр брашно
5 гр бакпулвер

Продукти за крема:

4 жълтъка
1 литър мляко
12 с.л захар
8 с.л брашно
2 пак. ванилова захар
200 гр черен шоколад
100 гр бял шоколад
200 мл течна сладкарска сметана

Копирам директно стъпките за направата на тортата от Йоли , защото го е обяснила много добре!!

Приготвяне


* Разбийте маслото със захарта на пухкав крем и прибавете един по един трите жълтъка. В отделна купа смесете пресятото брашно с бакпулвера и кафето. В отделна купа разбийте белтъците на сняг. Към маслената смес с внимателно бъркане започнете да прибавяте по малки части брашно, орехи и белтъци като ги редувате. Постелете дъното на тортена форма с хартия за печене (аз намазних стените и хартията с малко олио) и изсипете тестото. Предварително загрейте фурната на 170* и изпечете блата за около 20 - 25 минути. Проверявайте готовността на изпичане с дървена клечица. 




* За крема, в тенджерка разбъркайте брашното, захарта и ваниловата захар. Сложете жълтъците и разредете с прясното мляко. Сварете крема до нужната гъстота на не много силен огън. Още докато е горещ разделете крема на две части. В едната сложете начупения бял шоколад, а в другата черния. Разбъркайте докато се стопи шоколада и оставете да изстине добре. Разбийте сметаната на пухкав крем и с внимателно бъркане я прибавете към кремовете за да станат леки и пухкави.



* Намажете единият блат с половината от кремовете като ги редувате неравномерно. Сипвайте с лъжица от двата крема на купчинки и после размажете като внимавате да не ги смесвате. Така след като отрежете тортата ще има тук там бял крем, тук там шоколадов. Останалите кремове шприцовайте отгоре. Оставете тортата да престои на студено в хладилник поне 4 -5 часа преди да я сервирате. Аз я оставих навън във външната ни фурна, че си беше доста студено днес :)


Източник

2 коментара:

  1. Направо ми се прииска да посегна към монитора и да си взема едно парченце!

    ОтговорИзтриване
  2. :) Благодаря!! Беше останало точно едно мъничко парченце :)

    ОтговорИзтриване