Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

неделя, 3 март 2013 г.

Шоколадово изкушение



      Тази седмица реших да участвам в седмичното предизвикателство, което предлага Йоли и да спретна нейната шоколадова вкусотия, която тя нарича Шоколадово Съзвучие. Но след като вчера упостошихме тази красота няма как да не го кръстя изкушение. След като Роси, като човек, който не обича сладко, колкото нас си го хапваще с такъв кеф :) И ето и рецептата:

За рулото :

125 гр меко масло
200 гр пудра захар
4 яйца
100 гр настърган шоколад
200 мл прясно мляко
280 гр брашно
1 ч.л бакпулвер
1/4 ч. л сода бикарбонат
3 с. л какао
2 ванилии
1 капачка ликьор ( тип Бейлис)

За ганаша:

200 мл течна сметана
200 гр шоколад

Разбиват се маслото и пудрата захар до пухкав крем
Добавят се един по един жълтъците
Настърганият шоколад и прясното мляко. Обърква се добре.
Към тази смес се прибавят пресятото брашно,заедно с бакпулвера,содата бикарбонат и какаото.
Слагат се ароматите- ванилия и ликьор ( по желание)

В тавичка ,която е предварително намазнена и набрашнена се изсипва 2/3 от сместа.
Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса, до изваждането на суха клечка, което е около 40 мин (пак си зависи от фурната). На мен много ми се наду в средата.

Докато се пече се прави ганаша, за който се завира сметаната и се добавя към натрошеният шоколад и се бърка, до получаването на крем. Когато изстине се сгъстява.

Когато сладкишът е изстинал се нарязва на не много тънки "филии" вертикално. Всяка филия се слепя с другата с ганаша и се нарежда обратно в съдът, в който е бил печен сладкишът. Оставя се да се охлади и стегне в хладилникът.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар