Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

събота, 16 март 2013 г.

Козунак



Наближава Великден и тази година реших,че вместо той да ме изненада, аз да го изненадам :) Миналата година не успях да направя козунак, затова тогава Иво ме отмени. Но тази година ще се подготвя по отрано и ще се включа и аз в месенето (стига пак да не изскочи нещо). И започнах да търся подходяща рецепта за човек, който сефте ще меси козунак и логично избрах да е "козунак за начинаещи" на Лабрекс :) Ето и рецептата:

2 пакетчета суха мая ( или кубче жива)
1 ч.ч топло прясно мляко
3 яйца
1 ч.ч захар
4 ч.ч брашно
100 гр разтопено краве масло
щипка сол
*стафиди/ванилия (ванилова захар)

Сипва се маята , с малко захар,малко топло мляко и лъжица брашно. Обърква се и остава да шупне на топло за около 10 мин.
След това към маята се прибавя останалото мляко, яйцата,,захарта, маслото, ванилията, солта и брашното.
Омесва се на набрашнен плот ,докато стане на топка.
Оформя се по желание и се оставя в намазнена с олио тава да втаса 3 часа.
Намазва се с жълтък и се поръсва със захар.
*Слагат се стафиди отгоре по желание
Пече се около 35 мин за 150 градуса.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар