Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

понеделник, 12 ноември 2012 г.

Сладък салам


    Когато бях малка често с майка си правихме тази вкусотия. Става много бързо и се изяжда...още по-бързо ;) И вчера майка ме помоли да забъркаме едно саламче, че много й се хапвало. Колко ми трябваше на мен..изнамерих рецепта и запретнахме ръкави. За по-малко от 30 мин саламчето беше готово. Вечерта занесох на дружината ( Ивчо, Митю и Роси) да опитат и чак ми стана съвестно,че имаше толкова малко парчета, а на тях много им хареса. Обещавам, пак ще направя ;) А ето я и рецептата: 


Продукти:

  • 2 пакета обикновени  бисквити от 120 гр.
  • 1 ч.ч по-едро смлени орехи
  • една шепа стафиди/ сушени плодове
  • 100 г краве масло
  • 125 мл прясно мляко
  • 100 г черен шоколад /шоколадов кувертюр 
  • 3 с. л. горчиво какао
  • 2 с. л. ликьор Amaretto / ликьор, който имитация на Бейлис от Лидл
  • 2 пак. ванилия на прах



Приготвяне:

• Бисквитите се поставят в купата на кухненския робот и се смилат(в режим на пулс). 
• След което се преместват в голяма купа. 
• Добавят се орехите и сушените плодове.
• Всичко се смила до ситно състояние.
• Прехвърлят се в купа с бисквитите.
• Млякото и маслото се загряват на водна баня и се добавя настъргания (начупения) шоколад.
• Бърка се, докато не се разтвори напълно шоколадът. 
• Сместа се сваля от котлона и се добавя какаото, ликьорът и ваниловата есенция.
• Шоколадовата смес се изсипва при бисквитите.
• Всичко се разбърква добре (ако сместа е суха добавете малко мляко).
• Сместа се разделя на две.
• Оформя се "салам" от всяка част.
• Увива се със "свежо" или алуминиево фолио.
• Сладкият салам се поставя в хладилник за 2 часа минимум.
• Преди сервирането по желание се поръсва с пудра захар или какао.
• Сладкият салам се съхранява в хладилник или фризер.


Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар