Когато бях малка често с майка си правихме тази вкусотия. Става много бързо и се изяжда...още по-бързо ;) И вчера майка ме помоли да забъркаме едно саламче, че много й се хапвало. Колко ми трябваше на мен..изнамерих рецепта и запретнахме ръкави. За по-малко от 30 мин саламчето беше готово. Вечерта занесох на дружината ( Ивчо, Митю и Роси) да опитат и чак ми стана съвестно,че имаше толкова малко парчета, а на тях много им хареса. Обещавам, пак ще направя ;) А ето я и рецептата:
Продукти:
- 2 пакета обикновени бисквити от 120 гр.
- 1 ч.ч по-едро смлени орехи
- една шепа стафиди/ сушени плодове
- 100 г краве масло
- 125 мл прясно мляко
- 100 г черен шоколад /шоколадов кувертюр
- 3 с. л. горчиво какао
- 2 с. л. ликьор Amaretto / ликьор, който имитация на Бейлис от Лидл
- 2 пак. ванилия на прах
• Бисквитите се поставят в купата на кухненския робот и се смилат(в режим на пулс).
• След което се преместват в голяма купа.
• Добавят се орехите и сушените плодове.
• Всичко се смила до ситно състояние.
• Прехвърлят се в купа с бисквитите.
• Млякото и маслото се загряват на водна баня и се добавя настъргания (начупения) шоколад.
• Бърка се, докато не се разтвори напълно шоколадът.
• Сместа се сваля от котлона и се добавя какаото, ликьорът и ваниловата есенция.
• Шоколадовата смес се изсипва при бисквитите.
• Всичко се разбърква добре (ако сместа е суха добавете малко мляко).
• Сместа се разделя на две.
• Оформя се "салам" от всяка част.
• Увива се със "свежо" или алуминиево фолио.
• Сладкият салам се поставя в хладилник за 2 часа минимум.
• Преди сервирането по желание се поръсва с пудра захар или какао.
• Сладкият салам се съхранява в хладилник или фризер.
Източник
Няма коментари:
Публикуване на коментар