Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

четвъртък, 15 ноември 2012 г.

"Сглобена" торта

 

        Днес моите родители празнуват своята годишнина. 32 години съвместен живот. Това е хем много хем малко. И тъй кат някой караме само на болнични и сме зле с финансите, реших да подаря торта..Тази торта ми глътна половин ден, обаче на мен лично МНОГО ми харесва! Казва се сглобяема, защото всяко нещо като съставка на тортата е взето от тук и там и си няма конкретна рецепта. Сега ще сглобя рецептата за вас:

Тортата стъпка по стъпка:

Направих блатовете от 4 яйца, които разбих с 1 и половина ч.ч. захар на пяна. Добавих половин ч.ч олио. В една кофичка кисело мляко угасих 1 с.л сода бикарбонат и ги добавих към яйчената смес. Пресях 3 ч.ч. брашно с пакетче ( 10 гр. ) бакпулвер и ги добавих към яйцата. Сложих 2 пакетчета ванилия и разбих всичко до гладка смес. разделих го на 2. Към едната смес сложих лъжица како, за да се оцвети сместа. Изрязах си от хартия за печене кръгове с големината на ринга ми ( 4 бр). Във форма за печене на торта сложих хартията,намазних я и излях половината от бялата смес. Опекох блата в предварително загрята на 200 градуса фурна. И така с кафявата смес. Т.е от всяка смес се получават 2 блата. Оставих блатовете да изстиват.

За шоколадовия ганаш сложих в съд с НЕ залепващо дъно една опаковка от 300 гр. течна сметана,така както си е течна, не се разбива!! Слага се на котлона да започне да завира. Прибавя е 150 гр нарязан (настърган) на ситно шоколад. Аз сложих кувертюр. Когато се сгъсти се добавя 50 гр краве масло и се бърка още малко. След това се оставя настрана да си изстине,покрито с капак.

За крокана в съд сложих мъничко краве масалце и 2 с. л. захар. Когато се получи карамел т.е захарта се втечни се добавят наситнени ядки-орехи и фъстъци. Разстила се на алуминиево фолио. След като изстине се начупва с точилка или чукче,докато стане ситно.

За сюрпиране:  една чашка  кафе еспресо и локьор ( моя е имитация на Бейлис)

Подредба:
Сложих един блат (бял), сюрпирах го, сложих ганаш и отгоре крокан. така с всички блатове. Отстрани може да се замаже с ганаш,също. Слага се в хладилника да дръпне.

Играчка си е, но пък е много вкусна, поне за моя вкус!! :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар