Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

сряда, 21 ноември 2012 г.

Египетска торта

 

Тази година предвид свободното време, с което разполагам реших да си направя сама тортата за рожденият  ден. Мислех,че ще е по-вкусно и честно казано по-евтино да си я направя аз. Евтина май не е, ама е безкраааййййнно вкусна тортата. Когато ми предложиха тази рецепта наистина приех голямо предизвикателство :) Много е пипкава и трудоемка, но мисля, че всяка капка крем, всяка трохичка блат си заслужават всяка минута в кухнята. Преди да пусна рецептата подчертавам,че е МНОГО важно кремовете да са гъсти. Ама...гъсти!! :) Аз май не ги направих много гъсти и тортата ми се разтече като й махнах ринга и тя се разтече. Тогава си помислих,че яката сгафих и поръчах на Иво да взема нещо сладко да не се изложа пред гостите :) Купеното руло още стои в хладилника, а тортата свърши :)

Ето я рецептата. Всички продукти трябва да са със стайна температура!!:


Продукти за блата (блатовете):

10 белтъка

10 с.л. захар

200 гр смлени орехи (лешници, бадеми)

2 с.л. брашно

Продукти за жълтия крем:

500 мл прясно мляко

10 жълтъка

10 с.л. захар
 

8 с.л. брашно

2 пак. ванилия

250 гр краве масло (маргарин) със стайна температура
 

Продукти за сметановия крем:

500 мл. течна сметана

6 с.л. захар
 

Продукти за кроканта:

150-200 гр захар

100-150 гр скълцани орехи (изпечени лешници или бадеми)
 


Начин на приготвяне:

     
Разбийте белтъците на пяна, добавете захарта и продължете да биете докато получите пухкав "сняг". Прибавете постепенно пресятото брашно и смлените ядки, като разбърквате внимателно, за да не спадне сместа. Аз лично сложих лешници. Просто вкусът на блат със смлени лешници е незаменим!! Можете да изпечете един блата в подмазана и набрашнена голяма правоъгълна тава и да го срежете след това на три по ширината  или както аз направих - в три кръгли тавички с диаметър 24 см. Аз обаче имам дорма с диаметър 28 см и станаха малко по-тънки блатовете Печете в загрята на 170 С фурна около 20-25 минути.
  
 За първия крем, разбийте жълтъците със захарта, прибавете брашното и част от млякото (около 150-200 мл), докато получите смес с гъстота на палачинково тесто. Останалото мляко сипете в тенджерка и го загрейте на котлона до закипяване. Прибавете врялото мляко към жълтъчната смес при непрекъснато бъркане. Изсипете сместа обратно в тенджерката и варете докато се сгъсти. Трябва много да се сгъсти!! Моя доста течен стана. Прибавете ванилията, покрийте сварения крем с пластично фолио, за да да не хваща коричка отгоре и го оставете та се охлади напълно. Готовият крем трябва да е много гъст.
Когато крема е съвсем студен, в отделен съд разбийте кравето масло докато "побелее" и увеличи обема си. Прибавете към него студения жълтъчен крем и продължете да разбивате, докато получите еднородна и пухкава маса. Оставете го в хладилника, докато приготвите кроканта и другия крем.

 За кроканта, постелете дъното на правоъгълна тавичка с хартия за печене и разпределете върху нея предвидените за кроканта скълцани ядки. Изсипете захарта в съд с дебело дъно и загрявайте докато захарта се карамелизира. Излейте карамела на тънък слой (много важно е да е тънък. Начупва се по-лесно)  върху приготвената, поръсена с ядки хартия за печене и изчакайте да се охлади напълно. Извадете карамела заедно с хартията от тавичката и го натрошете, като минавате напред-назад с точилката върху него. Не го наситняйте прекалено много, защото няма да се усеща после в крема. Заделете около 1/4 от него, за да поръсите отгоре готовата торта. Аз лично това количество си го сложих  в крема. И преди да сервирам тортата си направих още крокант за декорация.

За втория крем, разбийте течната сметана с предвидената за това захар до сгъстяване. ( пак казвам,МНОГО ГЪСТ) Прибавете към нея приготвения натрошен и охладен крокант и разбъркайте внимателно.

Сега сте готови да я сглобите!
Поставете единия блат върху поднос за торта с подвижни стени и намажете с 1/3 от жълтия крем,а отгоре разстелете 1/3 от сметановия крем. Повторете това и със следващите два блата, като с последната 1/3 от жълтия крем намажете тортата и отстрани. Завършете със сметановия крем най-отгоре. Поръсете тортата със заделения крокант. Оставете я да пренощува в хладилника.
 

Това е!

Забележка: 

Карамелената декорация направете в деня на сервиране! Не я оставяйте да пренощува с нея, защото ще започне да се топи и ще си развали "фасона". 



Няма коментари:

Публикуване на коментар