Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

вторник, 27 ноември 2012 г.

Гевречета



   Тези гевречета ги правих отдавна. Много са лесни и имат същия вкус като тези, които правихме в ТОХа и им казвахме "Захаринки"... Сега като ги гледам се сещам,че може утре да направя нова доза гевречета ;) Ето рецептата:


¾ ч.ч. прясно мляко

2 с.л. олио + 3 с.л. разтопена мас  ( ако нямате мас, сложете още олио)
2 яйца (едното за намазване на гевреците)
1 непълна с.л. захар
1 ч.л. сол
мая – почти половин кубче жива слагам
брашно приблизително 2 ½ ч.ч., може и малко повече

Чаената чаша е 240 мл.

В купа сипвам затопленото мляко, мазнината, солта, захарта, едното яйце, маята и разбивам с тел хубаво. После сипвам брашно и замесвам средно меко тесто. Оставям да втаса, вдига се доста. Намесвам го, деля на 8 топки. Всяка топка деля на две и правя две фитилчета, усуквам ги, хубаво слепвам краищата. Докато ги оформя, те почти си втасват пак. Разбивам второто яйце в купа, в две чинии сипвам мак и сусам. Всяко геврече внимателно се натопява в яйцето, после в сусама или мака от двете страни и се слага в намаслена тава. Трябва да има малко разстояние между тях в тавата. В това време фурната е включена да загрява. Тавата с готовите гевречета слагам на леко загрят котлон, завити с кърпа отгоре. Като се нагрее фурната на 150 град, слагам гевречетата да се пекат. Пекат се на 170-180 град 20-ина мин за моята фурна. Трябва да се позачервят. Хубаво е в разбитото яйце да се сложи малко куркума, тогава стават по-жълтички, но и без нея изглеждат добре. Меки и пухкави са и не съхнат, поне колкото се задържат вкъщи. 


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар