За мен винаги е било предизвикателство правенето на домашна питка. Когато обаче се окажа с едно кубче мая в хладилника правя или питка или милинки. Това е една от най-сполучливите ми питки. Беше ми адски скучно и реших да врътна една питка,да не отиде маята зян. Сложих я в голямата тава и си мисля: " Само изцапах тавата". тя пък като се наду как не избяга от тавата не знам ;) Ето и рецептата за тази супер питка:
1кг брашно
4 яйца
200гр масло
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 кубче мая (42гр)
Разтваряте маята в 1 ч.ч. хладка вода (аз я разтварям с 1 ч.ч. леко затопллено прясно мляко), щипка захар и 1 ч.ч брашно. Оставяме леко да шупне. Смесвате яйцата с маята,киселото мляко, солта,омесена с брашното. Замесвате тестото, после го разделяте на 3 топки. Разточват се три кори, като не се стараете да са тънки, прекалено тънки няма да стане хубаво. Първата кора намазвате обилно с масло, отгоре слагате втората разточена кора, пак масло, третата и пак масло. Дъното на тавата се намазва обилно с масло ( за хрупкава коричка). Оставете си масло за най-отгоре. Навивате наложените кори на руло, не го усуквате и го нарязвате на парчета, около 4 см дебели. Нареждате в тавата, обърнати на височина и оставяте да втасат около половин час на топло (аз слагам на отворената врата на фурната, която пускам на 150°). След като втаса, намазвате обилно с масло отгоре и слагате да се пече. Отначало пускате фурната на 120°, след това на 150-160°.
Невероятни питки Карола!
ОтговорИзтриванеБраво!
Много обещаващо и лесно.Още утре ще я пробвам.Благодаря Карола!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, когато споделиш резултата ;) За да е още по-вкусна питката, водата , която е за разтварянето на маята е по-добре да е прясно мляко леко затоплено.
ОтговорИзтриване