Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

понеделник, 5 ноември 2012 г.

Питка



     За мен винаги е било предизвикателство правенето на домашна питка. Когато обаче се окажа с едно кубче мая в хладилника правя или питка или милинки. Това е една от най-сполучливите ми питки. Беше ми адски скучно и реших да врътна една питка,да не отиде маята зян. Сложих я в голямата тава и си мисля: " Само изцапах тавата". тя пък като се наду как не избяга от тавата не знам ;) Ето и рецептата за тази супер питка: 


1кг брашно

4 яйца

200гр масло

1 кофичка кисело мляко

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар
1 кубче мая (42гр)




Разтваряте маята в 1 ч.ч. хладка вода (аз я разтварям с 1 ч.ч. леко затопллено прясно мляко), щипка захар и 1 ч.ч брашно. Оставяме леко да шупне. Смесвате яйцата с маята,киселото  мляко, солта,омесена с брашното. Замесвате тестото, после го разделяте на 3 топки. Разточват се три кори, като не се стараете да са тънки, прекалено тънки няма да стане хубаво. Първата кора намазвате обилно с масло, отгоре слагате втората разточена кора, пак масло, третата и пак масло. Дъното на тавата се намазва обилно с масло ( за хрупкава коричка). Оставете си масло за най-отгоре. Навивате наложените кори на руло, не го усуквате и го нарязвате на парчета, около 4 см дебели. Нареждате в тавата, обърнати на височина и оставяте да втасат около половин час на топло (аз слагам на отворената врата на фурната, която пускам на 150°). След като втаса, намазвате обилно с масло отгоре и слагате да се пече. Отначало пускате фурната на 120°, след това на 150-160°. 







3 коментара:

  1. Много обещаващо и лесно.Още утре ще я пробвам.Благодаря Карола!

    ОтговорИзтриване
  2. Ще се радвам, когато споделиш резултата ;) За да е още по-вкусна питката, водата , която е за разтварянето на маята е по-добре да е прясно мляко леко затоплено.

    ОтговорИзтриване