Една хубава сутрин от "Бон Апети" предложиха тази рецепта и не ми излизаше от ума. И днес най-после се наканих да ги направя...Чудесни са за закуска. Но според мен времето дадено за втасване е много. Ако се прави със суха мая е един час, ако е с жива, според мен ще е по-малко времето. Но това всеки си го преценява като види дали се надува тестото или не. И най-интересното е,че няма яйце ;) Преписвам рецептата едно към едно,защото е достатъчно изчерпателна и я следвах стъпка по стъпка. Ето я:
Необходими продукти:
3 ч. ч. брашно ( за меко тесто)
1 1/2 ч. ч. прясно мляко
50 г краве масло
150 г кашкавал
1 пакетче суха мая ( 20 гр живаа )
3/4 ч. л. сол
1 с. л. захар
1 с. л. сусам
50 г краве масло за намазване
брашно за разточване
зехтин за намазване на купата
1 1/2 ч. ч. прясно мляко
50 г краве масло
150 г кашкавал
1 пакетче суха мая ( 20 гр живаа )
3/4 ч. л. сол
1 с. л. захар
1 с. л. сусам
50 г краве масло за намазване
брашно за разточване
зехтин за намазване на купата
1. Маята се разтваря в затопленото прясно мляко, заедно със захарта и 1 с. л. брашно. Оставя се да шупне.
2. В купа се слагат брашното и солта, прави се кладенче, сипват се разтопеното краве масло и шупналата мая. Замесва се меко тесто, което след това се меси на набрашнен плот.
3. Поставя се в чиста купа, намазана със зехтин, и се оставя да втаса за около 30 мин.
2. В купа се слагат брашното и солта, прави се кладенче, сипват се разтопеното краве масло и шупналата мая. Замесва се меко тесто, което след това се меси на набрашнен плот.
3. Поставя се в чиста купа, намазана със зехтин, и се оставя да втаса за около 30 мин.
4. Кашкавалът се настъргва на едро ренде.
5. Тестото се разточва с дебелина 1 см върху набрашнен плот.
6. Намазва се с разтопеното масло и отгоре се поръсва кашкавалът.
5. Тестото се разточва с дебелина 1 см върху набрашнен плот.
6. Намазва се с разтопеното масло и отгоре се поръсва кашкавалът.
7. Завива се на стегнато руло на дългата страна. Нарязват се парчета с дебелина около 2–3 см.
8. Поставят се в тава, покрита с хартия за печене. Поръсват се със сусам.
9. Кашкавалките се пекат в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, за около 20 минути.
8. Поставят се в тава, покрита с хартия за печене. Поръсват се със сусам.
9. Кашкавалките се пекат в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, за около 20 минути.
Ох, ох, ами и аз няма да мога да ги изчакам да изстинат тези вкусотийки :) Страхотни са :)
ОтговорИзтриване