Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

вторник, 4 декември 2012 г.

Кашкавалки



      Една хубава сутрин от "Бон Апети" предложиха тази рецепта и не ми излизаше от ума. И днес най-после се наканих да  ги направя...Чудесни са за закуска. Но според мен времето дадено за втасване е много. Ако се прави със суха мая е един час, ако е с жива, според мен ще е по-малко времето. Но това всеки си го преценява като види дали се надува тестото или не. И най-интересното е,че няма яйце ;) Преписвам рецептата едно към едно,защото е достатъчно изчерпателна и я следвах стъпка по стъпка. Ето я:


Необходими продукти:
3 ч. ч. брашно ( за меко тесто)
1 1/2 ч. ч. прясно мляко
50 г краве масло
150 г кашкавал
1 пакетче суха мая ( 20 гр живаа )
3/4 ч. л. сол
1 с. л. захар
1 с. л. сусам
50 г краве масло за намазване
брашно за разточване
зехтин за намазване на купата

  1.  Маята се разтваря в затопленото прясно мляко, заедно със захарта и 1 с. л. брашно. Оставя се да шупне.
  2.  В купа се слагат брашното и солта, прави се кладенче, сипват се разтопеното краве масло и шупналата мая. Замесва се меко тесто, което след това се меси на набрашнен плот.
  3.  Поставя се в чиста купа, намазана със зехтин, и се оставя да втаса за около 30 мин.
  4.  Кашкавалът се настъргва на едро ренде.
  5.  Тестото се разточва с дебелина 1 см върху набрашнен плот.
  6.  Намазва се с разтопеното масло и отгоре се поръсва кашкавалът.
  7.  Завива се на стегнато руло на дългата страна. Нарязват се парчета с дебелина около 2–3 см.
  8.  Поставят се в тава, покрита с хартия за печене. Поръсват се със сусам.
  9.  Кашкавалките се пекат в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, за около 20 минути.

1 коментар:

  1. Ох, ох, ами и аз няма да мога да ги изчакам да изстинат тези вкусотийки :) Страхотни са :)

    ОтговорИзтриване