Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

сряда, 5 декември 2012 г.

Раирани кифлички


             Раираните кифлички са едни от тези рецепти, които се въртят из форумите и все се канех да направя. Ама пусто и мързел все отлагах...сега не знам защо, предвид,че са толкова лесни.. Много са икономични (като изключим кашкавала, но стават и с кренвирш) и бързи, за следобедна закуска са просто идеааални!! Споделям рецептата както е описана последователно,защото си е много ясна и лесна: Ето я:
200 мл прясно мляко

2 с л захар

1 пак суха мая 7 гр 
или 18 г прясна мая
1 ч л сол
20 г краве масло
или 20 мл олио
300-320 г брашно

150 г нарязан кашкавал 

1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио



-  Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно.

-  Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
-  Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.
-  Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).
-  Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
-  Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
-  Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
-  Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г).

-  Всяка топка се разточва на овална питка.

-  В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.

-  Навиват се кифлички.

-  Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.

-  Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.

-  Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.

-  Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят.

-  Охлаждат се върху метална скара.


Няма коментари:

Публикуване на коментар