Раираните кифлички са едни от тези рецепти, които се въртят из форумите и все се канех да направя. Ама пусто и мързел все отлагах...сега не знам защо, предвид,че са толкова лесни.. Много са икономични (като изключим кашкавала, но стават и с кренвирш) и бързи, за следобедна закуска са просто идеааални!! Споделям рецептата както е описана последователно,защото си е много ясна и лесна: Ето я:
2 с л захар
1 пак суха мая 7 гр
или 18 г прясна мая
1 ч л сол
20 г краве масло
или 20 мл олио
300-320 г брашно
150 г нарязан кашкавал
1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио
- Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно.
- Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
- Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.
- Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).
- Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
- Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
- Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
- Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г).
- Всяка топка се разточва на овална питка.
- В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.
- Навиват се кифлички.
- Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.
- Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.
- Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.
- Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят.
- Охлаждат се върху метална скара.
Няма коментари:
Публикуване на коментар