Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

четвъртък, 31 януари 2013 г.

Шоколадова мока торта за Миша



Имах заръка да направя тортата за рожденият ден на една от моите близки приятелки Миша.Тя поиска това да ѝ е подаръка от мен. Аз си бях наумила тази торта още като правех тортата на Митю. И сега вече я реализирах...Дано се хареса. Ето рецептата

За блата

200 г шоколадови чаени бисквити
100 г печени безсолни печени лешници
125 г меко масло

За крема

100 г черен шоколад
1/4 ч.ч. течна пълномаслена сметана

За мока крема

200 г черен шоколад
60 г течно масло
2 жълтъка
1 к.ч. студено силно кафе еспресо
1 пакетче желатин (10 г) Аз ползвах този на Лидл
1 ч.ч. пълномаслена течна сметана

* Смелете бисквитите и ядките. Изсипете в купа.  Добавете маслото и разбъркайте добре.

* Постелете дъното и стените на тортена форма, на която ѝ се махат стените с хартия за печене. Сипете бисквитените трохи и направете тънък блат с висок борд като притискате плътно с пръсти. За да загладите добре дъното и борда ползвайте супена лъжица.

* За крема стоплете сметаната до кипване,отстранете я от огъня и сипете в нея шоколада. Разбъркайте докато получите хомогенен лъскав крем. Сипете го върху бисквитената подложка и поставете формата в хладилника за да се стегне докато приготвите мока крема.

* За мока крема стопете на слаб огън в тефлонов съд шоколада и маслото. Докато сместа е още гореща прибавете жълтъците и енергично разбъркайте. Налейте кафето, 1/3 от сметаната и желатина,разтворен на водна баня в малко вода. Разбъркайте всичко добре и оставете да изстине. Разбийте на твърд сняг останалата сметана и я прибавете към охладения крем.

* Сипете мока крема върху втвърдения шоколадов крем и поставете в хладилник за няколко часа.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар