Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

събота, 2 февруари 2013 г.

Хрупкав обяд- бутчета и картофи



             Бях си наумила да направя пилешки бутчета, които да са хрупкави, но да не се пържат. И с гарнитурка от картофи са просто идеални ;) Ето рецептата:

6 пилешки бутчета
500 гр обелени картофи
1 кубче пилешки/зеленчуков бульон
2 с.л брашно
2 с.л. галета за бутчетата
100 гр галета за картофите
2 яйца
сол
червен пипер
сусам
олио


  • Бутчетата се  попарват за около 5 минути във вряща вода и се изваждат в гевгир или на хартия за печене
  • В една чиния се омесват брашното,солта и червения пипер
  • В друга се омесват галетата и сусама
  • В трета се разбиват яйцата
  • Бутчетата се намазняват с олиото и се овалват в брашняната смес. След това се потапят в яйцата и след това в сместа от галета и сусам. 
  • Слагат се в тавата, в която ще се пекат, в която има олио на дъното. Не се добавя вода.
  • Картофите се обелват и нарязват на едро.
  • В тенджерата, в която се попарваха бутчетата се налива около 700 мл вода. След като тя заври се добавя бульона.
  • Картофите се оставят да се поварят около 5-6 мин в бульона.Оцеждат се и се изсипват в тавата , в която ще се пекат. Може да е същата, я която са бутчетата. Аз ги правих в две отделни.
  • Картофите се поръсват със сол,червен пипер и олио. Объркват се. След това се поръсват с галетата, отделена за тях. Объркват се леко.
  • Пекат се в предварително загрята на 190 градуса фурна (преценете според вашата фурна)., докато се зачервят.
  • Бутчетата ги пекох около 40 мин покрити с фолио за печене, след което ги отгърнах и ги оставих да се запекат.

2 коментара:

  1. Определено ще изпробвам тази рецепта. Най-много ми хареса, че няма нищо пържено. Пол

    ОтговорИзтриване
  2. Точно, че не се пържи ме грабна и мен!! Много са хубави!! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване