Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

сряда, 6 март 2013 г.

Царевични гризини



Много обичам царевица!! Във всякаква форма. Май само качамак не ям ама в блога на Йоли намерих идеална рецепта,за да го хапвам :) Ето я:

2 ч.ч вода
2 с.л. олио
3/4 ч.ч качамак (царевичен грис)
сол
Подправки по ваш вкус

В тенджера се заварява водата със солта и  олиото
Когато заври водата се намалява до среден огън и се изсипва качамака като се бърка постоянно
Слагат се подправките, които искате.
В тава, покрита с хартия се шприцоват пръчици. Пекат се на около 150 градуса.
Имат вкус на царевичните пръчици от моето детство :)

Аз не направих пръчици, защото попаднах на калпав шприц, който от топлото се разглоби :) и се наложи да мина на вариант Б-топчици :) Ама пак си беше вкусно!!

Източник

4 коментара:

  1. Zdraveite!Naistina li stavat kato kype6kite carevi4ni pra4ici,za6toto sam se pobarkala da tarsq racepti ,a iskam da pravq na malkata vmesto da i davam boklyci,opitax nqkakva,no ni6to ne stana

    ОтговорИзтриване
  2. Ами, точно като купешките не успях да ги докарам, но са близки на вкус. Имаше на времето един Царевичко или нещо такова, в квадратна форма с червен пипер, такъв вкус имат. И аз още търся за домашни пръчици. Хубавото е,че не се пържат. Обаче ги направете тънички, да не остава течно по средата, като качамак.

    ОтговорИзтриване
  3. Супер са на вкус.Точно на "Зрънчо"приличат :)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, какво количество пръчици излизат от една доза? Дали ще мога да заменя олиото с кокосово масло или краве масло (не ядем олио, но знам, че някои рецепти не понасят мазнината да се сменя)? Тестото, с което се работи, на принципа на пареното ли е, защото виждам, че няма набухвател? Благодаря предварително за отделеното време! Усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване